Med enkla medel.

Lea sover och jag limmar papper på "fula" kartonger. Lite snyggt scrapbookpapper, lim och spets- voila!
 
FÖRE:
 
 
EFTER:
 
 
 
Pinsamt enkelt:) Skäms lite i smyg att jag ens bloggar detta.
 
Kram på er!

Vad är hysterin med loppis?

Jag tror att jag emellanåt säger att "grejen" är miljötänk och att återanvända. Men mer sanningsenligt är det nog fynd och att ha något ganska så unikt. Mina bästa fynd brukar bestå av möbler som ska målas om, plåtburkar, porslin, emaljkoppar och skålar. Här kommer några exempel på vad man kan hitta på loppis.
 
 
Plåtburkar i alla former för vacker förvaring. Det kan ibland vara plåttrigt och svårt att se på loppishyllan vad som skulle passa sen hemma. Men mina färger går i pastell och denna plåtburk satt som ett smäck. Gissar på att den kostat 30kr eller något.
 
 
Jag letar efter emaljsaker. Denna är Kockums och allt som är av det märket och kostar under 50-lappen ska man hugga med sig. Går att sälja vidare när man tröttnat. Men tror knappast det finns risk för det. Denna kostade mellan 30-40kr om jag minns rätt.
 
 
 
 
En charmig potta för en tia. Porslin är svårt tycker jag. Jag vill gärna ha machande saker i köket. Men eftersom det på de flesta loppisar brukar krylla av porslin brukar det gå att få ihop åtminstone matchande serveringsfat osv. Tallrikar, glas och bestick är svårare att hitta om man ska ha ett 12-pack tex. Helt ärligt så kör jag IKEA då:) Där finns snygga basformer som sen kan piffas till med något unikt brevid.
 
 
Kaffekvarnar är tyvärr dyra. Men hittar man en för 50-kr eller sådär: Slå till! Populärt.
 
 
Den där unika saken. En helt fungerande tuggummiautomat för under 100-lappen. Helt klart värt det för mig.
 
 
 
Ge det en chans!
Och ni som springer titt som tätt: fortsätt! och glöm inte att själva lämna sådant som ni inte vill ha kvar till någon annan fyndare.
 

Skyddsängel

Det är en fin tradition att man hänger en skyddsängel vid barnets säng. För att påminna barnet om att det inte finns något att vara rädd för.  För den delen kan manla hänga en på vardagsrumsväggen också?
 
 
 
Jer 29:11  "For I know the plans I have for you," declares the Lord, "plans to prosper you and not to harm you, plans to give you hope and a future."
 

Jag gjorde änglavingar av en gammal bok.
 
Du behöver:
Limpistol med ca 1.5 limstift.
Sidor från en bok
Kartong som grund
Mattkniv för att underlätta för att få av papprena snyggt ur boken.
 
 
 
Gör såhär:
Skär ut sidorna från boken. Klipp så du får halva sidor. Limma till strutar med limpistol. (Här är det guld värt att investera i en limpistol- behöver att du håller 2-3 sek innan du kan ta nästa. Torkar snabbt och bra)
Skär sedan ut en mall i kartong- jag använde en kartongfjäril jag råkade ha liggandes.
Limma sedan strutarna i 3-4 lager. Fixa upphängningsanordning. KLAR!
 
 
 
Trevlig lördag på er! :)
 
 
 
 
 

Ensam är svag!

Känner mig lite ensam. Stora hjärtat är på kurs i Sthlm över helgen. Själv hemma. Ovant.
Har dock fått massor gjort idag och planen är att fortsätta imorgon. Försöker rensa ut grejer vi inte ska ha längre. Bära ner till förrådet och upp till vinden. Slänga & skänka bort.
Snart är det ju dags att hämta vinterkläder och skor också...
Lea sov inte förmiddagslur idag. Undra om hon är påväg mot att endast sova en middagslur/dag. Hur ska man hinna allt man vill göra isåfall?
 
Kurar upp mig i soffan med en kopp te, min värmekudde och en yllefilt... och med babyvakten brevid mig. Bra TV ikväll ju med mat/baktema!
 
 
Även om det stormar och ososmolnen hopar sig över en så håller vi ihop! Vad lyckligt lottad man är som har en familj att rå om.
 
 
Foto: Emelie Petré
 

Virka tomte. Gratis mönster.

 
 
 
 
Du behöver en virkkrok 4 eller/till 5. Och ett garn med ca 100m/50g:) Tex Rustas "Helen"garn
Höjd 13cm diameter på kroppen ca 7cm.
 
lm= luftmaska
fm=fast maska
m=maska
2 fm tills= här är minskningar. Du virkar ihop 2 fm till 1.
sm=smygmaska
 
Fetmarkerade stycken i mönstret är för att uppmärksamma att HELA varv ska virkas ett visst antal gånger:)
 
MÖSSA:
gör 3lm slut till en ring med en sm.
gör 5fm i ringen (5)
"fm hela varvet" 4ggr (5)

gör 2fm i nästa m, 1fm, 2fm i nästa m,
1fm, 2fm i nästa m (8)

"fm hela varvet" 3ggr (8)
"3fm. 2fm i nästa m" 2ggr (10)
"fm hela varvet" 2ggr (10)

2fm i nästa m, 3fm, 2fm i nästa m, 3fm.
2fm i nästa m. 1fm. (13)

"fm hela varvet" 2ggr (13)

1fm. gör sen "2fm i nästa m. 3fm. " 3ggr (16)

"fm hela varvet" 2ggr (16)

"2fm i nästa m. 3fm. " 4ggr (20)
"2fm i nästa m. 4fm." 4ggr (24)
"2fm i nästa m. 5fm." 4ggr (28)
"2fm i nästa m. 2fm." 9ggr gör sedan 2fm i de sista 2m (39)

Gör nu sm hela varvet. (39)
slut ihop med en sm.

ta av garnet och fäst trådarna. Stoppamössan med pyttelite vadd så den fort. är böjbar:)


KROPP:
3lm. slut till ring med 1sm.

5fm i ringen. (5)

"2fm i nästa m." 5ggr (10)

"2fm i nästa m. 1fm." 5ggr (15)

1fm Gör sen "2fm i nästa maska. 1fm " 7ggr (22)

1fm. Gör sen "2fm i nästa maska. 2fm" 7ggr (29)

"fm hela varvet" 5ggr (29)

2fm. Gör sen "1fm. 2fm tills." 9ggr (20)

"2fm. 2fm tills." 5ggr (15)

"2fm tills, 1fm. " 5 ggr (10)
 
Stoppa med vadd

"2fm tills" 5ggr (5)

"2fm tills" så hålet sluter sig. Avsluta med 1sm.

Det du avslutar med nu ska hamna under mössan- den delen minskningarna finns i blir alltid "fulare virkat"

NÄSA:
2lm. sen 4fm i 2a lm från nålen. (4)
"2fm nästa m" 4ggr (8)
"fm hela varvet" 2ggr (8)
"2fm tills" 4ggr (4)
Fyll och slut igen med en sm. Räcker att knyckla ihop lite garn istället för att stoppa vadd:)

Fäst alla lösa trådar.

Fäst ihop delarna. Och sy fast en rosett.
 
 
 
 
Lycka till!

Den fulsnygga pastellpumpan

Lättsydd, fulcharmig & inte murrig som resten av hösten:) Denna gör du på 10min med symaskin och lite stoppning från en billig ikea-kudde.
 
 
 
 
Såhär gör du: Bilder 1-3
 
 
 
 
Klipp ut en rektangel av tyg. Lägg rätsida mot rätsida. Sy ihop så det blir en tub.
Sy sedan 2 kanaler så du kan trä igenom tråd och dra åt så du får en boll. Dra åt först efter du stoppat pumpan..
Då har du en "ihålig munk" och i hålet binder du 7-8 ådror runt så du får den typiska pumpa-looken. Sen är det bara att piffa upp med en liten stjälk freestylad av samma naturgarn.
 
 
 
 
Lycka till:)
 
 

Idag tog jag fram....

.... papperspyssel och limpistol. Papper är egentligen perfekt matierial att pyssla med för både nybörjare som vana pysslare. Papper kostar inte mycket. Man kan göra 3D effekter och det går att skrynkla ihop och kasta om man inte blir nöjd. Jag gav mig på att testa lite presentpåsar. Som man kan ge i julklapp eller dyl. Man kan fylla dem med istort sätt vad som helst. Men kanske inte fuktiga saker eller för tunga grejer...
 
 
 
Offer till sidorna med text kom från "sagan om ringen". Åk till loppis vettja och fynda en riktigt gammal bok med charmiga krumelurer eller vackra bilder för dina presentpåsar. Som vanligt är limpostol att rekommendera. Du vill iaf arbeta med ett snabbtorkande lim så du slipper sitta och hålla kant mot kant i en kortare evighet. Rosorna är löjligt enkla att rulla ihop:)
 
 
När du viker botten på påsen. Sätt i något som stöd (jag tog en annan mindre bok) och låtsas slå in ett paket:) Så blir det snyggt!
 
Lycka till!:)
 
 

Ikväll har jag....

...suttit och googlat inspiration till höstpyssel. Nu längtar jag tills löven ändrar färg!
Lyx å få tända lite sterinljus och mysa i sängen framför TV:n ikväll. Prinsessan sover. (Ja vi har TV i sovrummet, vet att det inte rekommenderas... av massor anledningar)
 
Fick en kommentar över fejjan av en vän way-back. Han hälsade kortfattat "hade jag varit tjej hade jag fått ångest av dina statusuppdateringar". Jag vet att det är den fina, duktiga, pyssliga hemmafrusidan som visas utåt både på fejsbook och här på bloggen. Jag är för privat för att dela med mig av det som inte är lika mysigt och bra. Men som det stod förut i bloggens beskrivning: så är det meningen att bara det som gör att man dansar på pastellfärgade rosor visas. Politik, starka åsikter, religion och livets hårdare sida får diskuteras i andra forum för min del... Det är mitt personliga val. Vet att andra tycker olika:)

Var bottnar känslan av "ångest" hos folk som läser. Hos dem som tror att det endast är guld och gröna skogar i folks liv... bara för att det är det enda man får ta del av?
Det min vän way-back ansåg.... Klokt resonemang: Försöker man hinna med både karriär, tjäna pengar- jobba och va hemmafru? Såklart finns det inte en möjlighet till det.
 
Jag är hemmafru. Bara. Min hobby är att uttrycka mig kreativt. Klart man hinner göra stek i ugnen, baka bullar och virka skor då.. Eller hur?
 
 
 

Hösten är kommen..

Plockat de första höstlöven och klämt in i mina skurna flaskor tillsammans med en ljusslinga:) Tryck här om du är nyfiken på hur man skär glasflaskor.
 
 
 
 
 
 
 
Nu snorar vi vidare och väntar på friskare tider!

Conversefrossa.

Blir sugen på godis så fort jag ser dessa tofflor:) Undra varför. Matchar mina mysbrallor perfekt. Påminnner om engelsk konfekt. Men anledningen bakom färgvalen är slumpen. Har testat mitt mönster med dubbelt tilda och nål nr 4. Det ökar möjligheterna till att virka i favoritfägerna. Blev dessutom en tygkänsla snarare än raggsockskänsla med 50% bomull 50% akryl i garnet. Tofflorna blev tyngre eftersom det gick åt 1.5 rosa, 1.5 vitt och 1brunt. KLICKA HÄR FÖR MÖNSTER.
Är någon intresserad av att köpa detta par som är ca strl 39 så kostar de 300kr. Hör av er isf.
 
 
 
 
 
 
Myser vidare med en snorig prinsessa här hemma. Kram på er:)
 
 

Mysdag!

Idag har vi bara varit hemma och slappat. Bakat bullar. Så härligt med ett recept som levererar barje gång! Mitt favvorecept på kanelbullar med kardemumma hittar du HÄR.
Ikväll blir det nog pizza & film & rötjut:) Tom ska ta bebben på natten så ska sova första heeeela natten på 10mån. Funderar på att införskaffa öronproppar och njuta järnet. Ska bli sååå skönt:) Hoppas ni har det bra. Berätta gärna vad ni gör en vanlig lördag som denna!
 
 

Virkade converse liknande tofflor för vuxen- MÖNSTER

Jag har filurat fram och tillbaka på hur jag ska göra med mitt vuxenconverseliknandemönster. Ska jag ta betalt med tanke på att det är första mönstret jag gör- osäker på kvalitén? Men jag tänker heller inte bara ge bort det när jag suttit och rivit mitt hår över mönstret och lagt ner timme efter timme. Så jag har bestämt mig för att lägga ut mönstret till sulan gratis- Om man sen när man har virkat sig en sula som passar vill ha resten- så får man köpa det för 30kr (då har man ju även fått testa kvalitén på mönstret). Sulan är där det kan brista för att alla virkar olika hårt och klart man vill ha en sula som passar. Jag gissar att det finns spelrum mellan strl 36-41 i mönstret. Köp mönstret: Skicka mejl till geerms@hotmail.com.
 
 
 
 
 
 
 
VIRKADE VUXENCONVERS
Hela skon virkas med nål 4. Garnet jag använt heter "helen" och finns på Rusta (100% akryl). Du behöver även ett tunnare svart garn för detaljerna på skon. Uppskattningsvis gick det åt 1 nystan vitt och 1.5 färgat. samt några meter svart. Garnkostnaden blir med Rustas garn ca 30kr per par. Jag är en lösvirkare. Så virka inte stenhårda tofflor! De kommer inte vara sköna på heller för den delen då:) Garnet helen kommer i 50g nystan. Rusta säljer 10st för 100kr = KAP! Vill du ha andra färger finns det synonymer på garnhandeln i oändligt många färger:)
 
 
SULA strl 38-39 För andra storlekar se sträck-mönstret nedan.

Med vitt garn och nål 4.
 
V1 Gör 25lm. VÄND. Gör 15sm med start från 3:je lm från nålen räknat. 7fm. 3fm i sista luftmaskan.
VÄND 180grader fortsätt virka på andra sidan luftmaskremsan. 7fm. 15sm. Slut varvet med en sm.
 
Hjälp jag förstår inte!? Se hjälpavsnittet längst ner med bilder.

V2
  2fm i nästa 3 maskor. 17fm. 2 fm i nästa 9 maskor. 17fm. 2 fasta maskor i nästa 3 maskor.
 
V3 Gör 1lm. Gör 2fm i nästa 6 maskor. 5fm. 9 hst. 7 st. 2st i nästa 4 maskor. 3st i nästa 2 maskor. 2st i nästa 4 maskor. 7st. 9hst. 5fm. 2fm i nästa 6 maskor. Slut varvet med en sm.
 
V4 Gör 2 lm. hst varvet runt. Slut varvet med en sm.
 
V5 Gör 2lm. hst varvet runt. Slut varvet med en sm.
 
Kolla så storleken stämmer!  Härifrån kan du följa mönstret vare sig du har gjort din sula 36 eller 41. V6-V8 blir nu sulans sidor.
 
V6 Gör 1lm. Gör därefter fm i bakre maskbågen hela vägen runt. Slut varvet med en sm. Hälpavsnitt med bilder nedan!
 
V7 Detta varvet görs av i fm i vanliga maskbågarna. Här ska totalt 12 minskningar göras. 6 minskningar vid tån och 6 minskningar vid hälen. Börja varvet med 1lm. Minskningarna görs genom att virka "1fm. 2fm tills. 1fm. 2fm tills.osv". Slut varvet med en sm.
 
V8 Gör 1lm. fm varvet runt. Slut varvet med en sm.
 
Nu är du färdig med din sula!! Testa ännu en gång att den verkligen passar:)
 
För att köpa resten av mönstert skicka mejl till geerms@hotmail.com så får du uppgifter för betalning (30kr). Sedan skickas dokumentet i word & pdf till samma mejl du skrivit ifrån när betalningen kommit in.
 
För er som gillar schematiska bilder V1-V3:
 
A: Här finns utrymme för att minska eller öka mellanrummet mellan häl och tå på sulan. Vill du göra en större sko? 1cm morsvarar ca 3 maskor. Samma princip för mindre sko. 
 
 
 
Hjälpavsnitt
 
Här får du hjälp genom att bilder visas med kontrastgarn. Du ska såklart endast virka i vitt men för att tydliggöra så är detta virkat med byte av garnfärg vid kritiska moment.
 
V1 ser ut såhär: Här är 25lm virkade i vitt garn. Sedan har jag börjat göra sm och fm i lila garn i luftmaskremsans ena maskbåge.
 
 Här vänder jag och börjar virka med lila garn på andra sidan min luftmaskbåge.
 
V2- V3 Nu är varv 2 i vitt och varv 3 i lila.
 
 
V4-V5 Här är varv 4 i vitt och varv 5 i lila.
 
 
Här är läge att testa din sula.
 
 
V6 Det lila garnet närmast nålen i bildens ovansida är V5. Det vita garnet som jag virkar in på "baksidan" är V6.
 
 
Har trätt in min virknål i "bakre maskbågen" det är här igenom du gör V6's fasta maskor.
 
 
V7 På varv 7 ska minskningar göras. Totalt 12 maskor ska trollas bort från antalet på föregående varv. Här har jag gjort mina minskningar på tån. Det lila garnet är här ett färdigt V7. De vita små snuttarna är endast för att markera var mina minskningar har gjorts.
 
 
Här är mina minskningar placerade på hälen.
 
Nu borde du vara klar med din sula. Den ska passa att sätta foten i.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 

Gästbloggare: Gör en babymobil

Att göra pyssel till ett bebisrum måste vara något av det roligaste som finns att göra. Det finns hur mycket som helst som man kan göra och fylla det, från början, tomma rummet med!
 
Något av det absolut första jag ville göra var en egen mobil.
 
 
 
Du behöver: 
Ett par stycken kartongark (Antal beror på om du ska göra motiven i olika färg eller hur många motiv du vill göra)
Sax (Eller någon figurstans)
Sytråd
Symaskin
Blyertspenna
Bakplåtspapper
Något att hänga motiven i (t.ex. broderiram, ståltråd och bomullsband eller något liknande)
 
 
 
Gör så här:
 
Börja med att välja ut de motiv du vill ha till mobilen. Jag valde moln. Du kan antingen rita motiven för hand, använda ett stansverktyg eller använda google och bakplåtspapper för att göra en stämpel. Hur du gör stämpeln beskrivs här
 
Klipp sedan ut motiven.
 
 
 
Lägg i ordning dina utklippta motiv så som du vill att de ska hänga och sy sedan ihop dem med hjälp av symaskin. Lämna en bit tråd på slutet som du kan använda när du sen knyter upp trådarna med motiven på ringen.
 
 
Jag hittade ingen passande ring att hänga mina moln i så jag gjorde en egen av ståltråd och bomullsband som jag sydde ihop runt ståltråden.
 
 
 
Börja sedan knyta upp trådarna på ringen.
 
 
 
Häng sedan upp ringen på valfritt sätt. Jag använde mig av mer bomullsband, lite sytråd och sedan en tavelkrok att fästa med i taket.
 
 
 
 
 
Lycka till!
Viktoria
 
 

Virkade converseliknande tofflor! Mys omkring med stil i höst/vinter.

Jag blev visst lite sugen på att ha ett par egna tofflor att glida omkring i. Dessa är vikade i Rustas "helen"-garn och med nål nr 4. Frihandsvirkade men med inspiration av babyconversemönster på nätet.
 
 
 
Min variant av raggsockor.Mycket sköna på! Nyfiken på detaljerna så FRÅGA!
 
 
 
 
Kjam

Nu har jag tagit mig vatten över huvudet.

Sitter och slipar på ett par virkade converse i vuxenstorlek som jag ska ha som vintertossor tänkte jag. Men det va inte det lättaste att frihandsvirka. Ska kämpa på och räkna med att få sprätta upp många varv innan jag blir nöjd. Wish me good luck! Sulan klar och nu dags för att välja färg!

Prinsesstårtetofflor till salu

Helt unika skor och en tårta på det. Paketpris 250:-
 
Mer bilder här och här.
 
 
Virkat i 50% bomull och 50% akryl.
Skor 9.5 cm långa.
Tårta 8cm diameter och 6 cm hög.

Helt unika virkade converseskor till bebis

Har ju sagt ... att jag inte tar beställningar?! Och detta är inte en beställning. Men tänker lägga upp lite virkat som är till salu om nån mot förmodan skulle vilja köpa. Dessa converseskor va jag bara tvungen att testa, det va färgkombon som lockade samt att de är virkade med dubbelt garn och nål 4 för att få till en lite större sko:) Min lilla prinsessa har ju vuxit till sig och behöver större tossor till hösten. Detta va pilotversion.
 
 
Converseskor till bebis. 11cm innermått. Virkat i 50% Bomull 50% Akryl. 200:-

Skära vinflaskor

Först och främst: Jag erkänner! Jag har grävt i glasåtervinningen här på gården:)

Tyg, garn, trä och papper i all ära. Men nu vill jag bekanta mig med ett nytt material: GLAS!

Det finns såklart 10ggr finare flaskor än de jag valt att köra min pilotversion på. Tog vad jag hittade;)
 
 
Detta behöver du:
Vinflaskor (fler än du tror pga att vissa försök inte lyckas)
Silvertejp
En glasskärare (finns på bygghandel eller biltema typ 20-40kr)
Hett vatten (vattenkokare underlättar)
Kran med kallt vatten
Sandpapper
 
 
 
 
 
Gör såhär:
Putsa bort etiketten på flaskan (brukar lossna med vanligt vatten och lite gnugg med disksvamp)
Tejpa silvertejp på flaskan där du vill ha din skåra som mall.
Skär en jämn rak skåra med glasskäraren mellan tejpbitarna. Man behöver inte ta i för kung och fosterland- utan glas spricker mkt lättare än man tror. Man behöver bara fösvaga glaset, rispa upp ett spår, för att sedan värmen och kylan ska göra resten. Träna på detta!
Ta bort tejpen. Häll sedan FÖRSIKTIGT en tunn stråle med kokande/hett vatten över skåran. Upprepa med kallt vatten i tunn stråle. Upprepa tills glaset spricker! Har du nu tur och gjort allt i din makt så får du en snygg kant som du sedan sandpapprar så ingen kan skära sig på glaset.
 
 
 
Jag hade barnmatsburkar och tränade upp tekniken innan jag gav mig på vinflaskorna. Successrate över 50% iaf numera. Får man en ful spricka åt "fel håll" så kan man dra en ny skåra högre upp på flaskan. Då slipper man slänga ut lika många flaskor som misslyckas.
 
 
Sist men inte minst! Självklart lämnar du aldrig stearinljus brinnande utan att hålla koll. Här ska nämnas att sterinljus avger gaser som kan antända. Blir som en "elpelare". Detta händer om det blir tillräckligt varmt och tillräckligt hög koncentration av gaserna. Så desto större flaska - mer insläpp undertill av luft- mindre ljus= bättre odds!

Har inte svar på om flaskorna kan spricka i efterhand av stearinljusets värme. Borde kunna hända rent teoretiskt om det finns en spricka i gaset och det blir varmt av stearinljuset.

Lycka till!

Mitt UFO

Mitt unfinished object. Trots flera försök är detta ännu bara en prototyp. Jag vill åstadkomma en iaf dubbelt så stor ännu mera rundformad lampskärm till sovrummet eller vardagsrummet. Jag har testat olika slags metoder och den senaste verkar ha vad som krävs. Tapetklister + spetsdukar + inoljad badboll + 48h torktid.
Fler tips på hur du kan pimpa belysning HÄR.
 
Oljade in en badboll 56 cm i diameter. Jag dränkte spetsen i tapetlim/klister och kramade sedan ur. Sen var det bara att montera och jag överlappade dem en aning och sedan säkrade med säkerhetsnål tills torkat. Lämnade lagom stort hål i toppen och även på botten. När den torkat så tömde jag bollen på luft och plockade av spetsskelettet. Sedan va det bara att ta en hårt plastbit att hänga upp lampan på så att den fastnade på "lampsladden". Frågor?
 
 
 
 
När jag knäcker koden till den perfekta spetslampan så återkommer jag:)

livetipastell.blogg.se

Pyssel, Bak och DIY .. Allt i pastell såklart!

RSS 2.0