Kusinerna har gett sina omdömen om fjärilslarven

BVC har av nån anledning tappat sin larv som bodde i deras äpple ovanför skötbordet. Nu tänkte vi skänka denna lilla larv till dem. Lea och Svante har godkänt leksaken. Svante sa direkt "det är en fjäril" och lea tyckte den hader rätt kontrastfärger.
 
 
Den är virkad av fasta maskor (amigurumi). Första jag gjort på fri hand, så därför är den godkänd även av mig:)
 
 
 
 
 

Vilken underbar mors dag!

Idag var det bebisfotografering hos oss. Jag och Emelie riggade fotostudio utomhus. Massor och skratt och många foton senare så käkade en del av oss lite mat i väntan på nästa bus. Lea och Elsa fick mosa i sig cupcakes med spritsad grädde:) Lea var i sitt esse! Underbara unge:)
Tack till Sofia, Signe, Emma, Elsa, Annelie och Hjalmar för en supermysig fotostund. Och framför allt stort tack till vår duktiga fotograf Emelie Petré! Alltid med ett stort leende på läpparna och kameran i högsta hugg. Just nu är det nått vajsing på hennes hemsida: http://www.emeliepetre.se/ Men länkar så ni hittar henne iaf:)  Emelie har även en fotoblogg http://emeloj1.blogg.se/ Här kommer en Preview av bilderna tagna av Emelie:
 

Familj & Vänner

God mat och goda vänner.
 
 
 
Sedan tänkte jag bjuda på en uppmuntran: "Pyssla är inte svårt". Våga prova nya saker! Här kommer exempel på hur förstagångs marsipanare skött sig.
 
Emelies marsipanros:
 
 
Om nån är intresserad av hur dessa görs lämna en kommentar!
 
Inga kommentarer på makens "dragonduck":
 
 

Pysselgrupp på fejjan...

Är inspirationen bakom nått som tydligen heter "decoupage". Finns både lim och servetter att köpa som är anpassade till detta. Underbart sätt att pyssla på!
Min version:
Jag tar det som finns hemma... Dvs servett, hobby/trälim, pensel och kryddlåda:) Limma både under och över servetten med limmet, använd penseln för att styka ut det. Om limmer är för trögflytande så späd med lite vatten. OBS: Du vill endast använda det allra yttersta lagret på servetten. Servetter brukar ha 2-3 lager papper.
 
 
Jag ger inga löften om hållbarhet. Men snyggt blev det! Och titta inte så noga på om det blev jämt på kanterna eller inte;)
 
 
Kjamiz!

Pigs in mud cake

Jag har länge hållt ett öga på denna bakelse och funderat på när det är min tur att testa den. Den heter "Pigs in Mud" på nätet. Min är gjord av en kladdkaka, kärleksmumsglasyr, halva KitKats och marsipan:)
 
 
Hur gör man då marsipanfigurer?

Utgå från runda delar och forma dem sedan med smörkniv, tandpetare eller liknande köksredkap du hittar.
Använd rapsolja till dina händer så blir figurerna släta och fina.
Av marsipan som är naturellfärgad kan du få i stort sätt vilka färger som helst m.h.a. karamellfärg. Det finns ofta rött och brunt att köpa färdigblandat i mataffären -men de brukar vara smaksatta med jordgubb och choklad.
Tålamod och många försök senare så brukar iaf jag bli nöjd.
Ögon och andra detaljer kan vara pilligt. Jag brukar använda lite smält vit- eller mörkchoklad och tandpetare.
 
 
Sen är det bara att montera:)
 
 
TREVLIG ONSDAG:)

Jag brukar inte va den som är den..

Jag brukar inte alltid välja lättaste vägen när det gäller pyssel.. Men denna idén från PunkProjects kunde jag bara inte ignorera! Jag har letat och funderat över mönster för nåldyna länge:) Lim, gummisnodd, en gammal kockummugg, tygbit och stoppning fanns här hemma precis framför näsan. Smart va?
 

@Nordgrens så ligger nycklar och småpengar hullerombuller i vardagsrummet.

Ordning och reda ska det vara! Denna blå hyllan fyndade jag begagnad för en tjuga några veckor sedan. Den ska få stå till tjänst med att visa hur man får något nymålat att se gammalt och nött ut.
 
 
Du behöver:
En möbel i trä. Tex gammal trästol, hylla, tavelram eller kanske ett fyndat vardagsrumsbord?
Sandpapper
Valfri grundfärg (min är i detta fallet den turkosa)
Överdragsfärg (vit/grå)
Acrylfärger för piff (svart till applikation och bokstäver mm)
Stencil för bokstäver (finns för 30kr på tex panduro eller Bokia?).
Stearinljus
Pensel
 
Applikation för fri hand:
Svart acrylfärg
Mjuk blyertspenna
Tunnt papper eller smörpapper/bakplåtspapper
Tunn liten pensel
 
 
Gör såhär:
Sandpappra överallt där du tänker måla. Då fastnar färgen bättre.
Måla med grundfägen (i mitt fall fanns den redan, alltså turkost)
Dra med stearin på de ställen du vill att den "gamla" färgen ska komma igenom.
Måla med överdragsfärg så många gånger det behövs för att få en snygg finish (i mitt fall den vit/grå färgen).
Måla på dina bokstäver mha stencilen.
Gör eventuella applikationer med fri hand (förklaring längre ner).
Slipa sedan med sandpapper där du gnuggat med stearinet. KLAR!
 
 
Gör såhär för applikationer fri hand:
Googla eller använd Word för att få fram dina bokstäver eller din figur.
Måla av med bakplåtspapper och blyerts. Fyll i på baksidan med blyerts.
Lägg detta på din målade yta och rita med pennan än en gång så du får en exakt "stämpel". OBS rättvänd ej spegelvänd:D
Fyll i med liten pensel och fri hand.
 
 
Tips som underlättar:
Välj endast färg som är snabbtorkande (tex lackfärg (halvmatt) övermålningsbart på ca 1h, acrylfärg torkar på 10min), så slipper det bli ett hela-helgen-projekt.
Välj färg som är vattenlöslig så kan du skölja i diskhon istället för att krångla med lacknafta.
Välj endast applikationer som är enkla att få till för fri hand.
Mät ut med linjal så din text hamnar på samma höjd och i mitten av möbeln.
 
LYCKA TILL!
 
 
 

Myslampa ala Müffinsfórm

 
Du behöver:
Limpistol och 3-4 limstift. (Limpistol kostar ca 150-200kr hos Panduro)
250-300 muffinsformar av valfri färg (ca 20kr på ÖB)
En gammal rislampa (min är från IKEA)
 
 
 
Gör såhär:
Knyckla ihop och limma fast. På kanterna ska muffinsformen peka utåt, annars spelar det ingen roll åt vilket håll man limmar dem på resten av lampskärmen.
 
Din myslampa är klar!! Vill man göra i större format går kaffefilter lika bra, googla det! Det va så jag kom på idéen:)
 
 

Ju längre från hösten vi kommer...

Desto mer uppskattar jag alla timmar jag och mamma spenderade i svampskogarna. Torkad svamp har inget bäst-före-datum och passar perfekt till alla maträtter (entusiasm R/T sänkt omdöme L/T dagens överdrift). Dessutom en mycket uppskattad present! Köp en sidenrosett att knyta om en glasburk.. fyndad på loppis.. och skriv en personlig etikett.
 
Att torka svamp är superlätt. Rensa svampen från diverse insekter, sniglar och smuts;) och dela de större svamparna på hälften med kniv. Sprid sedan ut på tidningspapper och torka i ca 1 vecka i rumstemperatur. Vänd svamparna en gång per dag så torkar de jämnare.
 
Här kommer ett favvorecept på svampsås som passar till kött:
 
0,5 dl smulad torkad svamp, jag använder trattkantarell. Motsvarar ca 200g färsk svamp.
1 vitlöksklyfta eller mer;)
2-3 msk smör
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
2msk kalvfond
1 tsk soja
0,5 dl persilja
maizena
 
Blanda ihop allt i en gryta och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och red till önskad konsistens med maizena. Ha i persiljan sist så håller den sin fina gröna färg. Låt väl smaka!
 

Sådär ja!

Nu är jag redo att öppna bloggen för allmänheten. Har filat på den nu i några dagar och fyllt den med lite av de projekt jag har haft för mig den senaste tiden. Antar att alla som följer mig på fejsbook inte undgått att se flera av projekten redan. Nu ser jag fram emot att bjuda på mer pyssel inom kort! Välkommen som sagt! :)

Har försökt några somrar...

Att odla mina egna örter i fönstret! Har testat alla möjliga fönster och olika vattningsmetoder men inte lyckats hålla dem vid liv längre än 2-3 veckor. Nu är jag optimistisk igen. Jag har placerat dem i söderläge.... Den här gången ska jag ha färsk timjan i augusti på vårt grillade kött!!! Ska plantera om i större kruka och låta dem bo i mitt lilla växthus jag fyndade på loppis några veckor sedan. Tips mottages gärna:) Gödsel? Har ju kaninlortar.. men misstänker att ingen vill komma på middag om jag gödslar med dem. :D
 

Sommaren...

Är verkligen efterlängtad!
Lycka: Har fått låna Emelies systemkamera för bloggbilder. Tackar så hjärtligt för hjälpen. Jag hoppas på att hitta en eller flera bloggkompis/ar med samma smak och stil som jag. Har 2 på lur som jag ibland tjatar på. Avslöjar att det är Empan och Josse:)

Eller är kanske du som läser detta sugen? Behöver egentligen också hjälp med språket! Är med min finska bakgrund helt hopplös på meningsuppbyggnad, skrivspråk och stavning. Någon sugen på jobb som redigerare? Man får betalt i bullar!

Dricker ugglor kaffe?

De ser alltid så alerta ut. Ugglor är ju ett väldigt populärt motiv just nu. Kände att jag behövde virka mig ett par eftersom jag inga har:)
Nu hänger de som enkel mobil i prinsessans barnvagn:) Gratismönster finns på http://savirkat.blogspot.se


 

Sy vimplar i Tildatyg

 
Hur underbara är inte dessa tyger av Tilda? Så lite tyg och sååå stor effekt på ett rum. Vill man slippa lättare undan pillet med att sy dessa så funderar lim och scrapbookpapper lika bra. Tilda hittar du på nätet eller hos Panduro. Hur lyckligt lottade är inte vi östgötar som har Panduro i Linköping?
Idén är från IdaStrom som finns på StyleRoom.
 

 

Inget för regn och rusk...

... men titta vad en enkel kartong, tyg, lim, garn och spets kan åstadkomma. Men som sagt inget man hänger utomhus. Däremot som piff till dotterns rum!
 
 

Halv 8 hos mig...

... Är inspirationen bakom denna kreation i tunisisk virkning. Ett tjejgäng från jobbet turas om att hålla i 3-rättersmiddagar och gåbort-presenten har ofta blivit en vinflaska eller bubbel. Ni har kanske själva, som jag, köpt de där opersonliga silvriga presentpåsarna från systemet och insett att de faktiskt är ganska tråkiga.
Garnet är köpt på Rusta och lite spets och dekorationer hittar man alltid ur lådorna!
En film som visar exakt hur man gör tunisisk virkning finns att hitta på DROPS hemsida.
 
Vill någon köpa denna så kostar den 30kr. Hör av er isf.
 

Min kära mor har skaffat smartphone!

Men jag har fortfarande ingen:( Är nog den enda i min åldersgrupp utan! Blev dock sugen på att virka några fodral till smartphones, såklart i härliga pastellfärger.
Den rosa är av fasta maskor. Den lila i tunisisk virkning. Den blå av stjärnmönster.
Att virka är roligt OM jag får resultat fort. Är därför ingen sjal- eller filtvirkare.
Mammas val blev den rosa, hoppas hon sliter den med hälsan

Sy förkläde till den stora bagaren och ett till den lilla hjälpredan

Underbart när man kan fynda tyg för en billig peng. Att handarbeta är verkligen inte billigt nuförtiden! Så från Röda Korsets galge ropade denna gardin till mig. 20kr är ingenting för flera kvadratmeter tyg! Sedan gick det snabbt från idé till verklighet. Här kommer en förenklad beskrivning på hur du syr ett förkläde:
 
Du behöver:
1. Ett snyggt tyg, ej i strechtyg. Alltså sådant tyg du har på vanliga gardiner eller lakan! Jag hittade mitt med en färdig volang och slapp därför sy den också, till det stora förklädet fick jag dessutom skarva ihop 2 bitar eftersom tyget inte räckte till den längden jag ville åt.
2. Symaskin med vit tråd. Du måste kunna sicksacksömn och raksömn:)
3. Knappar, rosetter eller andra dekorationer. Vitt tyg till band eller färdiga tygband för hals och rosett till midja.
4. Strykjärn och strykbräda underlättar!
5. Textilpenna. Jag köpte min på Panduro för under 100-lappen.
 
 
Gör såhär:
1. Klipp till de delar du behöver, ta hjälp av dig själv som modell eller ett redan färdigt förkläde. Tänk på att klippa allt 2cm extra runtom, eftersom det viks in för att få en snygg kant.
2. Sicksacka allt som skulle kunna frasa sig.
3. Stryk sedan in alla fula kanter som behöver sys till (se bild).
4. Sy sedan till alla bitar och fäst de vita "banden" där det passar.
5. Textilpennan sätter pricken över i:et. Den behöver torka i ett dygn och tål  sedan tvättas i 40 grader i tvättmaskin. (Den behöver inte strykas fast.)
6. Dekorera som du vill med knappar, spets eller sammetsband.
        

                                   KLART! Lycka till:)
 

Väggdekor i taket eller på väggen?

                                     Kanske när vi skaffar eget hus:)
Du behöver:
1. Snabbtorkande acrylfärg i cerise, blått, lila och vitt. Svart tusch eller svart acrylfärg. Pensel.
2. Bebisfötter!
3. Något att måla på. En kruka, en begagnad stol till barnrummet, en tavla eller kanske en scrapbook.
 
Gör såhär:
1. Blanda cerise, blått och lila enskilt med den vita färgen. Du behöver inte röra ihop dem helt, så spara lite stråk av orginalfärgerna i din palett. Alla färger du väljer blandat med vitt blir "pastellfärgat".
2. Pensla tjockt på bebisens fötter. Och gör avtryck.
3. Gör den svarta detaljen med tusch eller svart acrylfärg och tunn pensel.

Nöjd som få

Känslan när man kommer hem, packar upp shoppingkassarna och man är såååå nöjd med sina köp! :) I det här fallet schäslongen!

 

Conversenaglar till sommaren?

Du behöver:
-20 lösnaglar med "fransk manikyr". Jag köpte mina på Rusta.
-Nagellack med din favorit conversefärg. Jag äger bara ett par converse..och de är rosa:)
-Depend Nail Art Black och White. Finns på Kicks.. Eller en tunn pensel och svart och vitt nagellack.
 
Gör såhär:
1. Måla den hudfärgade delen av nageln med din conversefärg. Låt torka!
2. Måla på de svarta detaljerna med bestämda drag. Lånsam hand är skakig hand. Låt torka.
3. Måla de vita detaljerna. Klistra sedan på naglarna med det lim som följde i lösnagelförpackningen.
På de större naglarna får det plats 5 skosnörehål och på de mindre 3-4st.
4. Tålamod nu har du bara 9st kvar att måla!


Obs. Detta är inte mitt påhitt. Googla på "converse nail" så hittar ni
andra alternativ och design:)
                                       LYCKA TILL!
 
 

Hej och välkommen!

Blogg....
Varför: Kul med respons.
Hur: Utan press eller stress att åstadkomma visst antal inlägg per vecka.
Vad: Pyssel! :)
För vem: Den som är intresserad av att göra saker själv. För den som tycker om återanvändning av material.
När: Jag har en 6-månaders bebis som kräver mycket uppmäksamhet. Men pyssel är min hobby, så man tar sig tid. Eller... ja... Lea som hon heter, har ju även en pappa;)
 
 
Inser dock snart att jag behöver hjälp av Emelie, en van bloggare & go vän, med design och foto.
Foto: Emelie Petré

 
 

livetipastell.blogg.se

Pyssel, Bak och DIY .. Allt i pastell såklart!

RSS 2.0