Pysseldejt med....

... bästa Emelie! Vi hade skoj med detta lilla projekt. Emelie va nära på att klicka hem dessa över internet. Men det vart pyssel istället. Pinnarna är akrylmålade grillspett:) Låt fantasin flöda!
 
 
 
 
Tips för barnkalas: lägg ut som bordsplacering för barnen, en varsin unik accessoar, som de sen får ta med sig hem.
 
 
Som alltid: Limpistol underlättar:)
 
 
Bjuder på mitt lazyeye!
 
 
Nu ska Tompa och jag iväg och grilla hos Anna & Lasse:)

När pärlorna ändå va framme...

... så passade jag på att testa en idé jag länge hållit ögonen på. Istället för vanliga (tråkiga?) pärlplattor: låt fantasin flöda fritt och gör pärlfigurer på fri hand istället. Man kan både stryka fast dem eller köra dem i ugnen på bakplåtspapper. Smälter du pärlorna i ugnen: Mitten av ugnen i 200 grader tills du är nöjd = omkring 5 min.
 
 
 
 
Figurer: Sätt ihop pärlorna i önskad form innan du lägger dem i ugnen. Vill du inte ha så ihoptrycka pärlor i resultatet så placera dem en bit ifrån varandra -Alternativt smält dem halvvägs och montera för att sedan smälta dem helt så de fastnar i varandra.
 
 
Säkert skoj för de små barnen som omväxling?
 
 

Pimpat upp hörlurar...

... med garn och pärlor... Har varit hos svärmor hela dagen och fått pyssla medan Lea har blivit väl omhändertagen. Helt spontant så började vi prata om uppimpade sladdar till smartphonehörlurar. Sen blev det en tur till Lekia på jakt efter pärlor och en tur i Annas påsar på jakt efter garn.
 
 
 
Den virkade är gjord av fasta maskor.
 
 
Den med pärlor gör du genom att klippa en skåra i varje pärla med sax och trä över.
Viktigast av allt: båda sätten hindrar trassel!!!:)
 
 
Den som är sugen på att pimpa sina egna får komma förbi en sväng så ska jag visa hur:) Finns även pärlor i andra färger (Lila, rosa, blå)
Nu tar vi helg!

Hemmagjord pizza

Idag bakas det pizza hos Nordgrens. Regnet öser ner utanför fönstret. I lägenheten doftar pizza med fetaost, skinka och oliver. Man får lyxa till det även på en vanlig vardag.
 
 
Det superenkla receptet på pizzadegen kommer, hör och häpna, från hemkunskapsboken.
 
 
Ha en fin onsdag!

Babyboots....

.... virkade på fri hand. Kan inte påstå att jag är supernöjd med passformen. Gjorde dessa i storleken större än Leas fötter och därmed ingen att testa på. De ser ut att kunna sitta lite småkass, men det får isf tiden utvisa. Söta vart de iaf:)
 
 
Trevlig tisdag!
 
 

Favoritrecept...

... på kanelbullar med kardemumma:) Idag hälsade jag på hos en av mina goaste vänner. Eftersom minigolf inte passade iom så osäkert väder så blev det bullbak istället. Lea lekte under tiden på köksgolvet med kryddburkar och med den lurviga hunden.
Så gott! Och sååå värt all slit! :) Här kommer mitt favoritrecept som levererar varje gång!
 
 
Kanelbullar ca 45 st
Bullar:
150 g smör
5 dl 3% mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 13 dl mjöl
 
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda till degen enligt alla konstens regler. Jäs 20-30 min under bakduk. Baka ut och fyll. Jäs igen i 30 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda 8-10 min i ugnen i ca 250 grader i mitten.
 
TIPS som underlättar och som gör bullen godare än godast!

- Blanda socker, salt och jäst i en bunke tills jästen smälter så slipper man stå och röra så länge med den fingervarma degvätskan sen. Socker och salt tillsammans med jäst smälter till en enda rinnande röra  -testa!
 
-märker du att jäsningen inte kommer igång ordentligt kanske det är skålen som kylt ner din degvätska/deg? Jag har ibland hällt upp varmt vatten i diskhon och lagt ner bunken i om inte jag kunnat uttnyttja spisens värme:) Jäst behöver lagom värme för att utvecklas.
 
- Haka inte upp dig på antal dl mjöl enligt receptet utan försök att baka med absolut så lite mjöl som möjligt. Desto mera mjöl desto torrare bulle! Under första jäsningen så kan man snåla rejält med mjölet, och sen vid utbakningen krävs sällan mer mjöl än bara för bordet och kaveln.
 
-Köp riktigt smör och använd fet mjölk: blir garanterat godast!
 
-Går alldeles utmärkt att använda torrjäst men då behöver du ha en mycket varmare degvätska än 37 grader. Satsa mellan 45-50 grader för att jäsningen ska komma igång ordentligt när du använder torrjäst. Jag brukar alltid ha det liggande hemma så slipper det vara den fällande faktorn -"äh, jag bakar inte... eftersom inte allt finns hemma". Jag brukar använda ugnstermometer. Jäsning och bakning är kemi!
 
- grädda inte längre än det behövs- blir saftigare bulle så. Tänk på att bullarna eftergräddas fortfarande efter att du tagit ut dem, särskilt om du låter dem svalna på plåten.
 
-om du gör dubbel sats bulldeg: Gör det i separata bunkar. Klart du gör dubbelt om inte trippelt!
 
- frys in i påsar så fort du fått bullarna färdiga och de svalnat av. Bullarna blir torra och tråkiga efter bara ett dygn... tyvärr...
 
-Be gubben ta all disk efter du är klar!
 
 
 

Sommar med familjen mupp

Nu i dagarna ska vi passa på att fira långhelg tillsammas som familj.
 
 
Ikväll kommer Daniel, Mikael & Emelie för lite grill och gott.
 
 
Emelie passade på att fota när vi ändå klätt upp oss lite;)
 
 
 
 
 
 
 
Glad Midsommar!
 
 
 
 

Ligger lite lågt...

.. med bloggandet just nu:) Är ute och njuter av det fina vädret istället. Imorgon är det midsommarafton och då blire till att baka jordgubbstårta:) Längtar...

Frossa i marsipan

Ja. Jag har snöat in mig på tema marsipan och prinsesstårtor! Men det är ju så gulligt och smaskigt.
 
 
 
Du behöver:
En tårtbotten
Marsipan (vit & naturellfärgad)
Gul, grön, röd och svart karamellfärg
Diverse köksredskap
Sylt och grädde
Tålamod
 
 
Grön prinsesstårtefärg får du genom att blanda grönt och gult:)
Den vita marsipanen köpes som den är. Den är dyrare än den naturellfärgade. Annars hade jag köpt på mig endast vitt för då hade färgningen fått renare toner. Men nu är man ju inte gjord av pengar.
Förklaring till hur en marsipanros göres finns i tidigare inlägg. Locket kavlar man ut och skär bort överflödigt marsipan längst med kanterna.
 
Den perfekta tårtbotten görs såhär:
175 grader i nedre delen av ugnen i 45-50 min tills torr. Form smörjs/bröas som är 21-22cm i diameter.
Blanda torra ingredienser: 1dl potatismjöl, 1dl vetemjöl, 2.5 tsk bakpulver. Vispa 4 stora ägg eller 5 små ägg luftigt tillsammans med 2dl socker. Rör försiktigt ihop de torra ingredienserna med äggsockret. Grädda i ugn. Låt svalna. Dela i valfritt antal delar.  Recept från tartspecialisten.se
 
 
 
 
 
Lycka till!

Glasstårtetåget kommer lastat med...

... mmmmm maränger:) Nä, men testade en idé idag som kom från en mamma i BVC-gruppen. Googlade detta och bestämde mig sedan för att detta får bli ett av Leas tårtor sen vid 1-årskalaset. Ja, nu är det typ 5 månader tills dess. Men lite träning är det ingen som lider nått av. Gott va det!
 
 
Man låter glassen smälta lite när man trycker fast dekorationen sen in i frysen igen så det fastar ordentligt.
 
 
LYCKA TILL:)
 
 

Vad annars ska en prinsessa....

... ha på fötterna?! :) Dessa är frihandsvirkade med inspiration och tips från savirkat.blogspot.se
Grodor är inget för prinsessor.
 
Nej bakverk ska det vara.
 
 
Lea testar storleken i halvlek.
 
 
 
 
Till er virkomaner som undrar hur det är gjort så tänker jag dra en snabb förklaring:
Gör en standardsula i rosa tildagarn, virknålsstorlek 3.5. Jag googlade "sula virka" och klickade upp första bilden av träffarna och gjorde efter den. 
Sen virkade jag med grönt i bakre maskbågen och gjorde fasta maskor runt runt. Minskade vid hälen och vid 3 ställen på tårna de sista 3 varven av typ 5 totalt.
Sedan följde jag beskrivningen på såvirkat med "spets kanterna" i vitt.
Bandet är av en luftmaskremsa med stolpar på vägen tillbaka.
Rosen och löven är på fri hand. Finns massa olika gratis mönster man kan använda sig av.

Fritt fram att fråga om man inte hängde med.
 
LYCKA TILL! :)
 

Mitt lilla hjärta..

.. har fått en liten låda för alla fina foton hon har:)
 
 
Med limpistol, kartong, piff och scrapbookpapper åstadkom jag denna.
 
 
Enligt mig kan det inte bli för mycket krusiduller och rosa piff:)
 
 
 
Testa själv!
 
 

Ignorera bilen...

... och tänkt dig en fårhage och en stor gammal ek i bakgrunden istället. Drömmen om livet på landet......
 

Lapat sol på Saras balkong! Hoppas hela veckan fortsätter i samma spår.

Låt mig stolt presentera....

.... kryddorna! De lever fortfarande:) Såhär länge har jag aldrig lyckats hålla liv i dem. Söderläge gjorde susen.
 
 
Men för att säkra upp så tänkte jag frysa in lite olivolja, så jag har sen till hösten. Om det skulle råka hända nått med mina kära kryddor tills dess.
 
 
Ner i iskubsplattan och sen ner i burk i frysen. "Färska" till mat eller sallad:) PERFEKT!
 

Eftersom jag lovat dela med mig...

... lite av min vardag också.
 
 
Så kan ni glömma att jag erkänner att jag sitter och äter chips och dricker cola kl 11 på en måndag!
För övrigt.. hur kommer det sig att fina naglar gör att man hela dagen känner sig sådär lite extra fin:) Trots att man är oduschad och har mjukiskläderna på?

Muffinslampa uno mas

Gjorde ju en lampskärm av muffinsformar för ett tag sedan. Nu gick jag på och gjorde lampa nr 2. Det blir verkligen supermysigt sken:) Nöjd som få!
 
 
 
 
Nu är Emelies kamera tillbaka hos mig på lån. Och vilken skillnad på att fota. Tack snällaste Emelie!

Kaffe eller Te? Dagens fråga:)

Dessa söta kakor har jag fått nys om på fejjans 1 000 kreativa idéer. Välj ditt favvorecept på småkakor och doppa i choklad! Njut!:) Använd mörk choklad, eftersom den stelnar till hårdare pga högre kakaohalt jmf fetthalt! (Som Klas lärt mig).
 
 
 
 
Lycka till!
 
 

Vimplar deluxe!

 
Att göra vimplar av papper är ju bara för enkelt;) Så då trixar man till det lite med spets och annorlunda skärning av scrapbookpappret. Liten ansträngning men stor skillnad på ett rum!
 
 

Marsipanrosor till middag?

Du behöver:
Marsipan
Röd karamellfärg
Igenomskinlig plastbit
Rapsolja
 
 
 
Gör såhär:
Färga marsipanen efter önskemål. Jag färgade i 3 nyanser.
Olja in dina händer och gör runda bollar och bönformade bitar. De runda i mitten av rosen och bönformade till yttre löven.
Platta sedan till med hjälp av plastbiten så att den ena sidan blir tunn och den andra tjock på varje blad. Detta för att det ska bli tunnt och fint men du ändå kan hantera bladet utan att det går sönder.
Rulla ihop. Nyp av en bit av "botten" av rosen om du tycker att den blir för tjock undertill:)
 
    LYCKA TILL!

Lea i lådan

Ska man ta en till kanske?
 
 
Gott ju!
 
 
Lea i lådan:
 
Fotograf: Emelie Petré

livetipastell.blogg.se

Pyssel, Bak och DIY .. Allt i pastell såklart!

RSS 2.0